12 Mayıs 2015 Salı

Londra


             


   Londra (İngilizce: London; telaffuz: Ses bağlantısına git ˈlʌndən , Latince: Londinium), İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ların başkentidir. 0 derece meridyeninin geçtiği Greenwich Londra yakınlarındadır.
Londra dünyanın en önemli iş ve finans merkezlerinden biridir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusuyla AB'nin 2. kalabalık kentidir. Bağlı yerleşim birimleri ile birlikte (Greater London) nüfusu 12-15 milyondur. Km²'ye 4.573 kişi düşmektedir. Avrupa'da en fazla beyaz ırk harici insanın yaşadığı şehirdir. 300'den fazla farklı dil konuşulmaktadır.
Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Dünyanın en kalabalık hava trafiği Londra hava trafiğidir. 5 uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Heathrow'dur. Heathrow dünyanın en fazla uluslararası yolcu taşıyan havaalanıdır [2].
En önemli turistik mekânları, Parlamento Binası, Tower BridgeTower of LondonBuckingham SarayıTrafalgar Meydanı ve Londra gözü (İngilizce: London eye)'dür (Londra Dönmedolabı). Londra Büyük Şehri, Londra Şehri (City of London) ,Westminister Şehri ve 31 metropoliten-Londra-bölgesinden oluşur.
Yeşili bol olan bir şehirdir. Londra'da 143 adet kayıtlı park ve bahçe vardır. Thames Nehri şehri ikiye böler.

Tarihi

Londra yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar tarafından kurulmuştur. MÖ 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun Britanya'yı işgali sonrasında Londonium ismi ile kurulmuştur. İsmin kökeni ile ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, anlamının "akan nehir" olabileceği düşünülmektedir.
Londra dünyanın eski kentlerinden birisidir. Turizm bakımından ise tarihi eserler büyük müzelerde sergilenmektedir. Kültürleri gerçekten bin yıl önceden dünyaya yayılmaya başlamıştır. Londra'ya dünyanın her tarafından gelenler vardır. Bu da Londra' nın tarihi bir şehir olmasının sonucudur.

Londra Metrosu

Londra metrosu, dünyanın en eski metrosudur. 1863 yılında Metropolitan Railway ismiyle açılmıştır. Londra metrosunun yapılma amacı o zamanlar at arabalarından oluşan trafiğin yoğunluğunu azaltma amacıydı. Yapılan ilk hatlarda da bilinen en gelişmiş teknoloji olarak buharlı trenler kullanılmıştır. Şehrin belli yerlerinde hala kömür dumanını atma amacıyla açılan havalandırmalar mevcuttur.
Burası açıldıktan sonra İstanbul'da Tünel, Madrid ve New York'ta da benzer metrolar yapıldı. Londra metrosuna Underground(yeraltı) denilmektedir. İstasyon levhalarında ki şekil nedeniyle de Londra metrosuna argoda Tube denilmektedir. Toplamda 274 istasyon bulunmaktadır. Metroda sigara içmek önceleri serbestti ama şu an çıkan yasadan dolayı kesinlikle yasaktır.
Underground(Yeraltı) Londra Metrosuna verilen addır. Aynı zamanda istasyon levhalarında da bu logo kullanılır.

Etnik Yapı

Londra, etnik olarak dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri. Londra'da yaklaşık 300 farklı dil konuşulmaktadır.
Londra'daki azınlıkların en büyük yoğunlukta bulunduğu mahalleler.
KaynakThe Guardian[4]

Kardeş kentler

 Londra'nın 12 tane kardeş şehri vardır.
  • AlmanyaAlmanya-Berlin

ULAŞIM

Londra, Kuzey Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri olarak beş ayrı havaalanına ev sahipliği yapıyor. Bunların içinde en büyükleri, özellikle uluslar ve kıtalar arası uçakların indiği Heatrow ve Stansted. Bu iki büyük havaalanını, kısa mesafe uçuşların çoğunlukta olduğu Gatwick, Luton ve London City Airport takip ediyor.

Pegasus uçuşunuz Stansted’e vardı..
.
Stansted’den 15 dakikada bir kalkan trenler 46 dakikada şehrin merkezindeki Liverpool Caddesi’ne varıyor, önceden biletinizi https://www.stanstedexpress.com/ sitesinden veya havalimanındaki makinelerden alabilirsiniz.

Stansted’den şehre 24x7 taksileriyle de kolayca ulaşabiliyorsunuz. Dört kişi için £99 olan ücret kalabalık yolculuk edenler için metroyla aynı hesaba geliyor. Dilerseniz alana indiğinizde +44 (0)1279 661111 numarasından rezervasyon yaptırabilir, ya da önceden www.24x7stansted.com sitesinden arabanızı hazır edebilirsiniz.

Otobüs uzun sürdüğü için önerilmeyen ama mümkün olan bir yöntem. 30 dakikada bir kalkan Terravision A5 40 dakika sonrasında; National ExpressA9 bir saatlik bir yolculuk sonunda şehre ulaşmanızı sağlıyor.

Heatrow’dan şehre yolculuk... 

15 dakikada bir kalkan tren Heatrow Express 15 dakikada Paddington İstasyonu’na varıyor. Üstelik içerisinde internet de olduğu için her türlü işinizi halledebiliyorsunuz. Dilerseniz öncedenhttps://www.heathrowexpress.com/ sitesinden yerinizi ayırtabilir, ya da trene binmeden, makinelerden kredi kartınızla biletinizi alabilirsiniz.

Heatrow-Londra arasında metroyla ulaşım sağlamak da mümkün. İlk metro 05:02, son metro 23:35’te kalkıyor.
Eğer toplu taşıma yerine eski usül İngiliz taksilerinden biriyle şehre varmayı tercih edersenizhttp://www.heathrowtaxis.org/bookonline/bookataxi sitesinden sizi alması için bir araba ayarlamanız mümkün. 

Araba kiralamak isteyenler için…
http://www.flypgs.com/arac-kiralama/default.aspx üzerinden rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz.


                     YEME-İÇME



Gordon Ramsey
Onu televizyonlardan tanıyorsunuz. Yeni şef olmak isteyenlere bu işin ne kadar zor olduğunu hatırlatmasıyla bilinir. Ama sanıldığının aksine hiç de o kadar burnu büyük değildir. Lokantasına gidin. Ağızda dağılan etlerin de bulunduğu set bir menüye £90 vereceksiniz. Bir akşam yemeği için pahalı, dünyaca ünlü bir şefin elinden çıkma akşam yemeği için oldukça makul. Websitesi’na tıkladığınızda Ramsey’in diğer şaheserleriyle de tanışabilirsiniz.
68 Royal Hospital Road SW3 4HP
Tel: 020 7352 4441

Jamie’s Italian
Basit, çabuk, lezzetli, enfes. Jamie Oliver felsefesi bundan ibaret. Onu bir gün çocuklara piknik için sandviçler hazırlarken, başka gün eski arkadaşlar için Pazar fiestası pişirirken gördük, programını izledik, taklit etmeye çalıştık. Gerçek şu ki televizyon ekranından burnumuzun içine dolan lezzeti tutturamadık. O yüzden tavsiyemiz ömrünün yarısını İtalya kasabalarında geleneksel yemeklerin nasıl pişirildiğini öğrenmeye adamış şefin restoranı, Jamie’s Italian’a mutlaka gidin. Shirloin etin fiyatı £16.95. Anlayacağınız sadece lezzetli değil, aynı zamanda bütçeye de uygun. Jamie’nin yemeklerine hayran kalacağımızdan emin olduğumuz için Adam Perry Lang’la beraber açtığı Barbecoa’da ateş üstüne attığı etleri tatmanızı, Fifteen’de genç şeflerin elinden çıkma lezzetleri atıştırmanızı da tavsiye ederiz.
Covent Garden 11 Upper St Martin's Lane, WC2H 9FB
Tel: 0203 326 6390.

Princi
Dev bir yemekhaneye benziyor. İçerideki kontuardan girip istediklerinizi seçiyor, tepsinize alıyorsunuz. Özellikle öğle tatili saatlerinde giderseniz bankacılar ve avukatlardan oluşan ekiplerin önlerindeki makarnaları şarap kadehleri eşliğinde tükettiğini görebilirsiniz.
135 Wardour St, Soho, W1F 0UF 
Tel: 020 7478 8888

Pizza East
Doğu Londra’nın kalbinde iyi bir İtalyan lokantası ararsanız gitmeniz gereken yer Pizza East. Depodan bozma mekanda salatalar da günlük, taze ve leziz.
56 Shoreditch High Street, E1 6JJ
Tel: : 020 7729 1888

Bistrot Bruno Loubet
Pancarlı ravyoli, mangolu dana eti, acılı sardalya mekanın spesiyallerinden bazıları. Antreler £8.00, ana yemekler £17.50 civarında.
St John's Square, 86-88 Clerkenwell Road, EC1M 5RJ
Tel: 020 7324 4455

Roast
En gelenekselinden bir tabak lütfen diyebileceğiniz, tam İngiliz mekanı. Sosis, yumurta, tavada olmuş domates, mantar, bacon. İstediğiniz gibi başka malzemelerle düzenlemeler de yapılabiliyor. Burada kahvaltınızı ettikten sonra istikamet Borough Market.
The Floral Hall, Borough Market, Stoney St, SE1 1TL 
Tel: 020 7940 1300


                ALIŞVERİŞ
Londra’nın her sokağında evinize, kendinize, ya da köpeğinize bile uygun bir şeyler bulmak mümkün. Biz işleri biraz kolaylaştırmak için size birkaç sokak, alışveriş merkezi ve pazar ismi vermek istedik.

Eğer başlıca İngiliz ve lüks markaları aramaktaysanız sizin yeriniz Oxford ve Regent Street. Özellikle Oxford üzerindeki Top Shop’un en alt katında İngiltere’nin yeni, genç, ismi çok yakında podyumlarda duyulacak yetenekli isimlerini bulabilirsiniz. Oxford’da mutlaka girmeniz gereken bir diğer dükkan da Urban Outfitters. İçerisinde cool kavramına yakışan, havalı ürünler var.

Knightsbridge’de Harvey Nichols, Louis Vuitton, Chanel gibi en lüks markaların dükkanları bulunuyor.

Piccadilly’de geleneksel İngiliz terzileri istediğiniz tatta takımları dikebilir, Soho sokakları boyunca özellikle plak ve müzik konusunda istediğiniz herşeyi bulabilirsiniz.

Daha kitsch, tasarım mağazaları Bond Street, Sloane Street ve Brick Lane sokakları boyunca uzanıyor.

Ben daha çok alışveriş merkezinde gezmeyi severim derseniz de Harrods (87-135 Brompton Road) gitmeniz gereken yer olacak.

PAZARDAN PAZARA 

Londra’nın karakterini en iyi pazarları belirler. O yüzden size kısa bir liste yaptık. Sokağa kurulmuş dükkanlar arasında dolaşıp, kendinize eşi benzeri bulunmaz parçaları ucuza alma fırsatını vermek istersiniz diye.

Camden Lock: Cumartesi- Pazar gününüzü Viktoryen bir bina içine kurulmuş standlar arasında takı, kıyafet, aksesuarlara bakarak geçirmek istemez misiniz?

Camden PassageKitaplar, antika, hurda... Çarşamba ve Cumartesi günleri bilenlerin ziyaret ettiği bu pazar alanında iskemle de bulabilirsiniz, Jules Verne’in ilk basımlarından birini de.

Stables Market: Yanyana dizilmiş küçük dükkanlar içinde Cumartesi-Pazar günleri kıyafet, sanat malzemeleri, yiyecek ve içecek var.

Covent Garden: Hediyelik eşyalar, incik-boncuk için ideal. Her gün 9:00-18:30 arasında açık.

Borought Market: Gurme yiyecekler, peynirler, şarküteri, meyve-sebze reyonları. Bu da Pazar günü hariç gidilebilecek bir market. 

Portabello Road: Antikalar, mücevherler, ikinci eşyalar satan Portabello, Pazar günleri hariç her gün açık.

Spitalfields: Eski, yeni ve klasik. Moda anlamında ne ararsanız burada bulmak mümkün. Cumartesi harici her gün açık. Eğer buraya giderseniz, Londra’nın her yerinde şubeleri olan All Saints dükkanında yeni parlayacak tasarımcıları da keşfetmenizi tavsiye ederiz.
Brick Lane: Pazar günleri kilometreler boyunca açılan bu alanda elinize sosisli sandviç ve biranızı alıp Çukurcuma usulü bavullar ve lambalar arasından, Vintage elbiselere uzun bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Devamında Columbia Market’a uğrayıp çiçeklerin kokusunu içinize çekmeyi unutmayın.

                                            GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER
Kraliçe Elizabeth’in sarayından, British Museum’a, Big Ben kulesinden Trafalgar Meydanı’na... Londra’da görülecek çok müze, dolaşılacak sayısız sokak var. Biz size içlerinden bir mutlakalar listesi yaptık. 

Buckingham Palace
Saray Kraliçe Elizabeth’in Londra’daki evi. 1837’den beri kraliyet ailesi burada yaşar. Kraliyet koleksiyonundan örneklerin sergilendiği Queens Gallery, özel günlerde kullanılan el arabalarının bulunduğu Royal Mews ve bazı salonları halka açık. Günde iki kez yapılan asker değişim törenini izlemek şart. 
Buckingham Palace, SW1A 1AA

Big Ben
Westminster Sarayı’nın saat kulesi olan yapı Augustus Pugin’in tasarımına göre neogotik üslüpta inşa edilmiş. Yılbaşı kutlamalarında İngiltere radyo ve televizyonlarında onun sesi duyulur. Ayrıca her yıl savaşın bitimini anmak için 11:11’de özel bir seramoni yapılır.
House of Commons, SW1A 0AA

Trafalgar Square
Adını, Amiral Horatio Nelson komutasındaki İngiliz donanmasının, Fransız ve İspanyol donanmalarını yendiği Trafalgar Savaşı'ndan alan Londra’nın bütün kutlamalarının, büyük konserlerin yapıldığı ana meydanından şöyle bir yürüyüp geçmeden dönmek olmaz.

Piccadily Circus
Soho, Chinatown ve Leicester Square’e bağlanan meydan, restoranları, barları, tiyatro ve pub’larıyla oldukça hareketli.

London Eye
Dev bir dönme dolaba benzeyen bu gözlem çarkı, Westminster Sarayı’nın tam karşısında, Thames Nehri’nin yanında bulunuyor. Tam bir dönüş yapması 20 dakika sürse de, üzerinden göreceğiniz manzara ihtişamlı.

British Museum
Mısır, Batı Asya, Eski ve Antik Yunan, tarih öncesi İngiltere ve Doğu kültürüne dair dünyanın en geniş koleksiyonu British Museum’da sergilenmekte. Bodrum Halikarnassos’dan gelme frizler, Atina Akrapolisi heykelleri... Liste çok uzun, ziyaret şart. 
Great Russell Street, WC1B 3DG

Natural History Museum
Büyük Patlama (Big Bang)’den bu güne kadar doğanın geçirdiği değişimleri göreceğiniz bu müze dinazor fosilleri konusunda da bilirkişi. 
Cromwell Road, London SW7 5BD

Victoria and Albert Museum
Rönesans bronzları, Edvard dönemi kostümleri, eşsiz dokuma sanatı örnekleri, moda, tekstil, cam eşya, mücevher gibi parçalar bu müzenin koleksiyonu arasında bulunuyor.
Cromwell Road, SW7 2RL

Barbican Centre
Tiyatro, opera, Bob Marley gibi büyük müzisyenlerin filmleri, James Bond kostümlerinin tarihi. Back2Black Festivali. Barbican’da her alanda yetenekli, eşsiz, yapıtlar göreceksiniz. Pazarları dahil yedi gün 23:00’e kadar açık.
Silk Street, EC2Y 8DS

London Bridge
1894’te 1 milyon pound verilerek inşa edilen Tower Bridge, asma köprü Albert Bridge, dünyanın ilk yatay asma köprüsü ünvanına sahip Millenium Bridge... Londra’da köprüler ve hikayeleri çok ama içlerinde en klasiği London Bridge. 1750’de Westminster Bridge kurulana kadar Londra’nın tek köprüsü olarak bütün kartpostallarda izine rastlayabileceğiniz bu yapı 283 metre uzunluğunda.
LONDRA’DA KÜLTÜR SANAT 

                                                       GALERİLER ARASINDA

The National Gallery
1250’lerden bu yana üretilmiş Avrupa resimlerine ev sahipliği yapıyor. Kendi kalıcı koleksiyonunun yanı sıra müzelerden ödünç aldığı eserleri de sergiliyor.
Trafalgar Square

White Chapel
Çizgiler, çizgi romanlar, hikayeler, masallar, fotoğraflar. Duvarlarda hayata dair ne arıyorsan var.
77-82 Whitechapel High Street, E1 7QX
http://www.whitechapelgallery.org/

Proud Galleries
Sadece görsel değil, işitsel de olarak pek çok eser bulacaksınız.

National Portrait Gallery
Çizimden, suluboyaya, çizgiden guaja, pek çok tekniği kullanarak yapılmış olan 160000’den fazla portre burada.
2 St Martin's Place, WC2

Tate 
Hogarth, Turner, Constable, Blake gibi pek çok çağdaş sanatçının eserleri Tate Modern ve Tate Britain koleksiyonlarında görülebilir.
Millbank London SW1P 4RG

Wallace Collection
1897’de, ölümünden sonra, özel koleksiyonun bir galeriye dönüştürülmesiyle ortaya çıkan bu küçük müzede Poussin, Rembrant, Rubens orjinal eserlerini göreceksiniz
Manchester Square, W1U 3BN

Serpentine Gallery
Yeni ve yerli sanatçıları keşfetmek istiyorsanız adresiniz olmalı.
Kensington Gardens, W2 3XA

                  KONAKLAMA
Blakes
Karanlık ve gizemli. Bu oteli tanımlarken söylenebilecek iki kelime. Odalar Türk, Çin, İtalyan ve Hint esintileriyle yaratılmış, sorduğunuzda iki kişilik romantik bir kaçamak için doğru adres diyorlar. Kırk yılda bir, böylesi bir zevk için geceliğine £318-£450 vermeye değer.
33 Roland Gardens, SW7 3PF
Tel: 020 7370 6701

The Ritz
1906’da açılan The Ritz tam bir beyefendiler kulübü atmosferinde. XVI. Louis üslübunda, Fransız taşra evi dekorunda yapılmış.
150 Piccadilly, W1J9BR
Tel: 020 7493 8181

The Savoy
Monet resim yaptı, Churchill yemek yedi, Pavlova dans etti. 1889’da Riverside’da açılan bu otelde kalmak, Londra tarihini yeniden yaşamak gibi. Geleneksel 5 çayı ve Art Deco tarzında döşenmiş 230 odasından birinde zamanın izlerini göreceğiniz kesin.
Greater London WC2R 0EU
Tel: 020 7836 4343

Connaught Hotel
Londra’da butler (uşak) servisi veren tek otel olmasa da, av sezonu için silahları saklayacak kutuları bulunması sayesinde en ünlüsü olmuş durumda. Tam bir Viktoryen İngiliz olarak Londra’da yaşamak isterseniz, gecesi £650 olan odalarından birini tutmak isteyeceksiniz. 
Carlos Place, W1K 2AL
Tel: 020 7499 7070

Charlotte Street Hotel
Bir zamanlar diş hastahanesi olan bu eşsiz yapı, şimdi klasikleşmiş İngiliz duvar kağıtlarını modern bir anlayışla odalarına taşıyan, 5 çayı için açık büfe hazırlayan bir otele dönüştürülmüş. 
15-17 Charlotte Street
Tel: 20 7806 2000


Butik otel sevenlere...

Fox and Anchor
Londra havasına uygun, altında kendinden pub’ıyla gelen bu altı odalık butik otelin odalarının hepsi basit ve şık mottosuna göre düzenlenmiş. Küvetinde günün yorgunluğundan kurtulabilirsiniz.
115 Charterhouse Street, EC1M 6AA
Tel: 020 7250 1300

Shoreditch Rooms
Odalar beyaz duvarlar arasına pastel renklerde dekore edilmiş, sağlığınız için Fitness Salonu düşünülmüş, tepesinde bir havuzu bile var. İki gece kalış odalara ve sezona göre £75-£225 arasında değişiyor.
Ebor Street, E1 6AW
Tel: 020 7739 5040

Dean Street Townhouse
1730’lardan kalma bir bina, küçükleri £90, büyükleri £410’a kadar çıkabilen odaların içerisinde Yağmur Ormanı esintili duşlar, resepsiyon yanında büyük bir kütüphaneyle servisinize sunuluyor.
69-71 Dean Street, W1D 3SE
Tel: 020 7434 1775

Hazzlitt’s
Klasik İngiliz tarzını sevenler, kendini prenses gibi hissetmek isteyenler, kütüphaneden aldığı kitabı yazıhanesinde okumak isteyenler için çok özel bir otel. Geceliği iki kişi için £203-£311 civarında.
6 Frith Street, W1D 3JA
Tel: 020 7434 1771

Zetter
Sabah kahvaltısını Şef Bruno Loubet elinden çıkma bir bistoda yapmak, ışık alan bir  odada güne uyanmak istiyorsanız, doğru adrestesiniz.
86-88 Clerkenwell Road, EC1M 5RJ
Tel: 020-7833 3533

Bed & Breakfast ayarı...

Lux Pod
iPad’inizi koyup müzik dinleyebileceğiniz sistemden, uzaktan kumanda edilebilen perdelere, hip sandalyelerden deri malzemelere. Bu akşam yat, sabah kahvaltın masada olsun kafasında işleyen hostelde iki kişi kalmak £129
38 Gloucester Road, SW7 4QT

Mayflower Hotel
Krem rengi duvarlar ve koyu kahve yerler arasına yerleştirilmiş Etiyopya’dan gelme yumuşacık kumaşlı bir yatak. Kahvaltı dahil iki kişi £109-£150 arasında bulabileceğiniz odalar oldukça şık döşenmiş.
26-28 Trebovir Road, SW5 9NJ

Church Street Hotel
José Raido elinden çıkma bu rengarenk otelde bir Küba havası var. Tuvaleti paylaşmak isterseniz £90 vererek kalabiceğiniz odaların tuvaleti içinde odalarının fiyatı da £120- £150 arasında. Altındaki tapasçi Angels & Gypsies bir gece rezervasyon yaptırılması şart restoran. 
29-33 Camberwell Church Street, SE5 8TR
Tel: 020 7703 5984

40 Winks
1717’de inşa edilmiş ev, David Carter tarafından yeniden yorumlanıyor ve otele dönüştürülüyor. Fotoğrafçı, model, stilist, moda editörlerinin kaldığı ve çekim yaptığı bu yerin geceliği de iki kişi için sadece £175. 
109 Mile End Road, E1 4UJ
Tel: 020 77900259   

                  GALERİ
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder